Verkeersongeval in het buitenland en schadevergoeding
Een ongeval in het buitenland is heel vervelend. Zeker als je gewond bent geraakt en een ander is hier schuldig aan. Schade aan bijvoorbeeld je spullen wordt vaak vergoed door je reisverzekeraar.
Maar je bent ook gewond geraakt en hebt (medische) kosten gemaakt. Ook die wil je vergoed krijgen. Als je in het buitenland bent is dat vaak een stuk lastiger, want hiervoor geldt het recht van het land waar het ongeval is gebeurd. Behalve wanneer je door een andere Nederlander wordt aangereden. Dan geldt ook in het buitenland het Nederlands recht.
Waarom is schadeafhandeling in het buitenland lastig?
- je beheerst vaak de taal onvoldoende
- schadeafhandeling verloopt in het buitenland anders dan in Nederland
- er gelden vaak andere regels rondom schadeafhandeling
- het recht is anders dan in Nederland
- vaak is medisch onderzoek nodig in het land waar het ongeval plaatsvond
- kosten voor rechtshulp worden niet vergoed als een rechtszaak in het buitenland nodig is
Schade zelf regelen of niet?
Schades worden pas afgehandeld als je weer thuis bent. Dat is logisch, want eerder staat je hoofd er vast niet naar. Heb je een rechtsbijstandverzekering dan kun je daarvan gebruikmaken. Heeft alleen je auto schade en/of ben je zelf lichtgewond geraakt? Dan kun je overwegen de schade zelf te regelen.
Rechtsbijstandverzekering inschakelen
Ben je bij het ongeval zwaargewond geraakt dan raden we je aan om altijd rechtshulp in te schakelen. Wie schuldig is aan het ongeval en of jij recht hebt op schadevergoeding, moet worden beoordeeld naar het recht van het land van het ongeval. Soms moeten in dat land ook medische experts jouw verwondingen beoordelen. En komt er een rechtszaak? Dan zal die ook in dat land worden gestart. Hulp van een advocaat is dan eigenlijk onmisbaar. Met de meeste rechtsbijstandverzekeringen ben je hiervoor verzekerd als het ongeval in Europa of in landen rond de Middellandse Zee plaatsvond. Helaas is het in veel landen niet zo dat degene die schuldig is ook de kosten voor de rechtszaak moet betalen. In Nederland geldt die regel wel. Heb je een rechtsbijstandverzekering? Neem dan contact op en vraag of jouw verzekeraar je kan helpen.
Wat kan Europrotector voor je doen?
Europrotector is dé specialist op het gebied van letselschade in het buitenland. Goed om te weten dat je ze altijd kunt bellen. Behalve je belkosten is dat gratis. Dan bespreken zij met je wat er allemaal moet gebeuren en hoeveel dat gaat kosten. Je kunt telefonisch contact met ze opnemen via 070 413 7600 of een bericht achterlaten op de website, zodat zij contact met jou op kunnen nemen.